Нормативні документи щодо організації харчування в дошкільних навчальних закладах

Закони України

1. Про дошкільну освіту

2. Про безпечність та якість харчових продуктів.

Постанови Кабінету Міністрів України

1. Положення про дошкільний навчальний заклад, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 № 305

2.Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів (постанова Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 № 1243; зміни – постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2003, від 22.06.2005 №507).

3. Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах (постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 із змінами №211 від 23.03.2016)

Інші нормативні документи

1. Державні санітарні норми та правила «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини» (затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 № 1140; зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 січня 2013 за № 88/22620).

2. Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах (спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України 15.08.2006 №620/563).

3. Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (затверджений спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227; зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 травня 2006 за № 523/12397 Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 202/165 ( z0440-13 ) від 26.02.2013).

4. Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах (затверджених спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерством охорони здоровья України від 01.06.2005 № 242/329).

5. Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 23.05.2012 № 1/9-396.

6. Про вжиття заходів щодо запобігання харчових отруєнь (лист Міністерства освіти і науки України від 18.12.2008 № 1/9-795).

7. Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів (Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 24.05.2016р. № 234 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 квітня 2016р. за № 563/28693

8. Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (наказ Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 № 280).

9. Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернат них навчальних закладах», зареєстрований наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 (із змінами N 404 ( z0481-15 ) від 07.04.2015)

Категорії, які підлягають звільненню від оплати за харчування в ДНЗ

Надання таких документів:

Дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування:

1. Заява від опікуна (піклувальника).

2. Свідоцтво про народження дитини (копія).

3. Рішення органу опіки та піклування або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною-сиротою або дитиною,позбавленою батьківського піклування (копія).

Дітей – інвалідів:

1. Заява від батьків.

2. Свідоцтво про народження дитини ( копія )

3. Медичний висновок про дитину-інваліда (копія) або посвідчення (пенсійне або отри-мувача державної соціальної допомоги). Якщо посвідчення видано на одного з батьків, у ньому повинно бути чітко зазначено прізвище, ім’я по-батькові дитини інваліда, рік народження.

Дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»:

1. Заява від батьків.

2. Свідоцтво про народження дитини (копія)

3. Довідка з місцевого управління праці та соціального захисту населення про отримання державної соціальної допомоги по малозабезпеченості (копія).

Дитина, батько (мати), якої загинув під час виконання службових обов'язків:

1. Заява від одного із батьків.

2. Свідоцтво про народження дитини (копія)

3. Посвідчення члена сім’ї військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісті під час проходження військової служби (копія).

Дітей із числа сімей учасників бойових дій (учасників антитерористичної операції) та дітей із сімей загиблих учасників бойових дій (учасників антитерористичної операції)

1. Заява від одного із батьків.

2. Свідоцтво про народження дитини (копія).

3. Копія посвідчення учасника бойових дій та копія довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, су-веренітету та територіальної цілісності України.

3а. Довідка встановленого зразка з військкомату про причинний зв’язок смерті одного з батьків з військовими діями з підписом, скріпленим печаткою.

3б. Посвідчення дитини (матері), як члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни (копія).

3.в. Довідка з військової частини про участь особи в антитерористичній операції, забезпе-ченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України (для батьків, які зараз проходять службу в зоні АТО).

Дитина з багатодітної сім’ї:

1. Заява від батьків

2. Свідоцтво про народження дитини (копія).

3. Свідоцтво про народження всіх дітей (де вказані дані про батьків) – копія, або довідка про склад сім’ї або паспортні дані одного з батьків з розділом: «Особливі відмітки», де виписуються дані про дітей (враховуються діти до 18 років, та діти до 23 років, які про-довжують навчання /в цьому випадку надається довідка з навчального закладу, в якому навчається дитина/.

Діти, які потребують корекції:

1. Заява від батьків.

2. Свідоцтво про народження дитини (копія).

3. Документ, який підтверджує необхідність корекції.

4. Документ, який підтверджує відвідування зазначених ДНЗ..

Діти із сімей, в яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї:

1. Заява від батьків.

2. Свідоцтво про народження дитини (копія).

3. Довідки про доходи кожного члена сім’ї видані за місцем отримання доходів:

працюючим – з міста роботи (оригінал),

не працюючим – з центру зайнятості (оригінал),

трудова книжка (копія),

підприємець – з додаткової інспекції.

4. Довідка про склад сім’ї, видана житлово-комунальними організаціями (оригінал).

Про харчування

Раціональне харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плідної праці.
Харчування має не тільки компенсувати енергію, яку витрачає дитина, але й забезпечувати матеріал, необхідний для побудови, зростання та розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей ідуть значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Діти більше рухаються й гуляють, що теж спричиняє значні енергетичні витрати.

У їжі слід обов'язково поєднувати в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду.

У дитячому харчуванні мають братися до уваги якісні показники білків. Найціннішим і найбільш корисним для росту дитини є тваринний білок. Достатня його кількість наявна у м'ясі, рибі, молоці, яйцях тощо. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупи, макарони.

Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, розчинниками вітамінів А й В. Але надмір жирів шкідливий, бо призводить до порушення обміну речовин, погіршення засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.

Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах, соках, молоці, які містять багато глюкози та фруктози.
У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни, їх брак різко погіршує стан здоров'я, зростання й розвиток організму. Вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

Харчування дітей проводиться відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах. При наявності довідки від лікаря здійснюється дієтичне харчування, яке передбачає зміну технологій приготування страв (готуються тушковані, варені страви). Всі діти отримують 4-разове харчування. Батьки вносять плату за харчування дітей у розмірі, що не перевищує 50 % від вартості харчування на день.

Діти пільгових категорій харчуються:

  • безкоштовно - діти, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС; малозабезпечені (сім'ї, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищує прожитковогомінімуму);
  • 50 % - багатодітні родини (3 дитини і більше).

Режим харчування дитини вдома

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:

  • перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
  • під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;
  • після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.
Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.
Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити.

При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:

  • привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);
  • виховувати слухняність, пошану до дорослих;
  • заохочувати висловлювати прохання;
  • навчати словам ввічливості.

    Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.


Як запобігти харчовим отруєнням

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

  • Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.
  • Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.
  • Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.
  • Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.
  • Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.
  • Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».
  • Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.
  • Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.
  • Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.
  • Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).
  • Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.
Кiлькiсть переглядiв: 227

Коментарi